Kvety a naše zmysly
Kvety môžu aj chutiť, využívajú sa okrem tradičnej donášky kvetov, aj v gastronómií ako ozdoba jedál. V tomto smere veľmi využívanou je ruža, ktorej okvetné plátky sa máčajú v čokoláde. Najnovšie trendy v tejto oblasti sú napríklad vytváranie dekoratívnych tortičiek, báboviek a kokteilov. Takéto dekorácie sa osvedčili a kvety neútočia len na našu chuť ale i na náš zrak.
Veľmi vhodné sú orchidey ich kvety sa kombinujú s jedlom alebo sa využívajú do aranžmánov provokujúcich naše chuťové bunky. Ich krása je jedinečná a priam ich na to predurčuje. V aranžmánoch používame aj kvety chryzantém s rôznymi farbami, hortenzie, alstromérie alebo ruže, ktorými najčastejšie zdobíme svadobné torty. Ostatné kvety využívame na nadýchané múčniky alebo bábovky.
Receptory na vnímanie hmatu má človek po celom tele a je pravdou, že mnohé kvetiny sú veľmi príjemné na dotyk. Príkladom môžu byť kvetenstvá Celosia či mäkké a hebké listy čistca. Zaujímavosťou je, že niektoré kvety nás odpudzujú aj priťahujú zároveň, takým príkladom je kvet s latinským názvom Leucospermum, jeho zakrútené piestiky a čnelky kvetov totiž pôsobia veľmi neobvykle. Jeho piestiky pripomínajú chápadlá morskej sasanky, niektorým dokonca pripomínajú pavúka alebo cudzokrajné zviera.
U kvetov je pre nás veľmi dôležitým aspektom vôňa. Čuch je rovnako ako chuť, chemickým zmyslom, ktorým neustále monitorujeme svoje okolie. Čuch je aspekt, ktorý ľudia vyžívajú aj pri donáške kytíc kvetov a radi si privoňajú k čerstvým kvetom. Kvety sa nepestovali len pre svoju krásu, využívali sa aj ich vonné vlastnosti, z okvetných plátkov ruže sa napríklad pripravovali parfumy či oleje. Medzi výrazné vonné kvetiny patria napríklad ľalie, frézie, či pivonky. Ľalia bola kedysi považovaná za aristokratický kvet a donášku kytice využívali ľudia z vyšších vrstiev. V Číne boli obľúbené nielen pre svoju krásu, ale aj pre liečivé účinky a využitie v kuchyni, jedli sa hlavne puky, ale aj rozvité kvety. Ľalie v oblasti liečby využívali aj v Európe a to do začiatku 19. storočia. Silne vonná kvetina je aj frézia, ktorej odrody sa odlišujú rôznou intenzitou vône. Ďalším kvetom sú pivonky, ktoré sa objavovali v záhradách čínskych kláštorov už pred 2000 rokmi a starom Grécku i Číne sa používali ako liečivé rastliny. Kvety pivonky sú dobrým prostriedkom pre veľké aranžmány s nádychom zmyselnosti, najčastejšie používané sú ružové, svetlo červené a tmavo červené kvety. Pivonky sa veľmi dobre aj kombinujú, zvlášť s kvetmi s pevnejšou štruktúrou, je to kvet v vhodný aj do darčekových košov napichaných do florexu alebo aj do samotnej kytice vhodnej na donášku kvetov.
Vzhľad je základ kvetu...
Prostredníctvom neho vnímame vraj až 80% podnetov z nášho okolia. Ťažko povedať či toto číslo je presné, ale určite sa zhodneme, že zrakom vnímame najviac. Najsilnejší vizuálny efekt pri kvetoch, ktorý sa potvrdil aj pri donáške kytíc kvetov u našich zákazníkov, je samozrejme farba. Medzi tie základné patrí červená a žltá.
Červená je vášnivá a veľmi rýchlo upúta našu pozornosť. Tento aspekt je využívaný nielen u kvetinárov, ale aj u módnych dizajnérov v obliekaní. Žltá je zas veľmi dobrý kvet vhodný na kombinácie či už do kytíc alebo darčekových košov, veľmi dobre pasuje s farbami iných kvetov. Efekt vzhľadu prikrášľujú špičkoví aranžéri, že využívajú aj netradičné a farebné veci na aranžovanie ako napríklad kabelka alebo topánka.
Povedali sme si o vzťahu zmyslov a kvetov a o niektorých trendoch ako sa v minulosti využívali. Veríme, že sa Vám náš blog páčil a pomôže Vám, ak budete chcieť urobiť radosť svojím blízkym, či už donáškou kvetov alebo sa sami rozhodnete pripraviť niečo pekné v kuchyni pre svojich blízkych...