Vypestujte si svoje bylinky – ako na to

url

Bez čerstvých surovín to v kuchyni jednoducho nejde. Sušené bylinky nikdy nemôžu dobre nahradiť tie čerstvé. Bylinky vám dom prevoňajú a zútulnia. Prácu s nimi vám navyše môžu uľahčiť napríklad samozavlažovacie kvetináče alebo hrantíky, ktoré dodajú bylinkám dostatok potrebnej vlahy.

Pestovanie byliniek nie je zložité a proti tým nakupovaným získate odolnejšie a vytrvalejšie rastlinky.

Najlepší čas na výsev byliniek je marec, kedy sa slniečko pomaly prebúdza a počasie aj pre výsev vonku sa ustálilo. Doma však na nič čakať nemusíte a môžete začať vysievať.

Bylinky nemajú rady ťažké zeminy a substráty s veľkými kúskami dreva. Vyrastajúce bylinky nemajú dosť sily, aby sa takýmto substrátom predrali. Vhodné sú ľahšie substráty, ideálne odľahčené trochou piesku. V dnešnej dobe by nemal byť problém kúpiť substrát priamo pre bylinky.

Základom zdravej a silnej rastlinky sú kvalitné a čerstvá semienka. Kupujte je radšej v záhradníctvach, ktoré poznáte, v supermarketoch môžu byť starší, s nižšou klíčivosťou a nejasným pôvodom.

Semienka nevysievejte príliš hlboko pod zem, stačí asi pol centimetra pod hlinu. Neudupajte ju, nechajte semienka len zasypané. Rastlinka sa takto nebude mať problém predrať von. Semienka dávajte dostatočne od seba, aby mali rastlinky dosť miesta. Záleží ale na druhu rastlinky. U byliniek ako je bazalka stačí asi pol až jeden centimeter, pažítku či tymian môžete zasiať ešte hustejšie.

Zasiate semienka potrebujú dostatok vlahy. Tú im dodávajte najprv rozprašovačom a miernou zálievkou zhora. Akonáhle rastlinky povyrastú, začne výborne pracovať samozavlažovacie systém z kvetináčov, ktorý im dodá potrebnú vlahu. Hnojenie u byliniek nie je treba.

Vašu kuchyňu pozdvihnú bylinky ako je bazalka, tymián, pažítka, oregano, majorán, ligurček, mäta, medovka, šalvia a mnoho ďalších.